Steun Natuurpunt in haar protest tegen beleidsplannen van de Vlaamse administratie

01 Mei 2015

uit nieuwsbrief Natuurpunt Voorkempen   De Vlaamse administratie wil de aankoop en het beheer van natuurgebieden drastisch hervormen. De plannen die nu voorliggen, betekenen de doodsteek voor de huidige aanpak van erkende natuurgebieden en van het geleidelijk en stelselmatig aankopen van kleinere gebieden door de lokale afdelingen.

 

De uitbouw van natuurreservaten wordt onmogelijk gemaakt:

 • Kleine natuurreservaten ten dode opgeschreven
  De steun voor aankoop en beheer van erkende natuurreservaten kleiner dan 10 hectare wordt geschrapt.
 • Wandelen of spelen in de natuur: 40% geschrapt
  Speelbossen, paden voor wandelaars, ruiters en fietsers: in de nieuwe voorstellen wordt het mes gezet in de openstelling van natuurgebieden. Bezoekerscentra zijn met sluiting bedreigd.
 • Vlaamse natuur dreigt uit de boot te vallen
  Natuur die niet onder bescherming van Europese richtlijnen valt, krijgt nog amper steun voor aankoop en beheer. Minstens een derde van onze 400 natuurreservaten zal in de kou blijven staan.
 • Steun voor samenwerking met gemeenten verdwijnt
  Voor natuurreservaten die we samen met gemeenten beheren, wordt de steun geschrapt.


Wat is de achtergrond van de nieuwe beleidsplannen van de Vlaamse administratie (ANB)?
Door het nieuwe natuurdecreet (vorig jaar goedgekeurd door de Vlaamse regering) kunnen private grondbezitters, bosbouwers en landbouwers ook gebruik maken van het subsidiesysteem, niet alleen voor het beheer maar ook voor aankoop van natuurgebieden.
Aangezien de armlastige financiële situatie niet toelaat de subsidie"pot" te vergroten, leidt de verlening van aankoop- en beheersubsidies aan private grondbezitters, bosbouwers en landbouwers automatisch tot een vermindering van aankoop- en beheersubsidies aan de natuurverenigingen. Hoe wordt dit in de praktijk gerealiseerd? Wel, heel eenvoudig, door de spelregels te veranderen. 130 natuurreservaten zullen geen subsidies meer krijgen en klaar is kees!


Moeten we dit nu lijdzaam ondergaan ? Natuurlijk niet. We kunnen niet toelaten dat het werk van al de vrijwilligers via een simpele decreetwijziging vernietigd wordt. Daarom plant Natuurpunt een aantal protestacties.


We vragen je de Natuurpunt petitie te tekenen, door te sturen naar vrienden en kennissen en ze te delen via Facebook. Maak er direct werk van. De situatie is meer dan ernstig.

Hier volgt de link:
http://www.natuurpunt.be/petitie-red-de-natuur-je-buurt-nu-het-nog-kan