Tussenkomst door Marc De Cordt tijdens de gemeenteraad van 19 december 2017

20 December 2017

Tussenkomst door Marc De Cordt tijdens de gemeenteraad van 19 december 2017

Begroting Ik zou het er over kunnen hebben dat het Zoerselse bestuur nog niet doorheeft dat we met een joekel van een mobiliteitsprobleem zitten en dan vindt Groen het beschamend dat je daar amper iets aan spendeert.Maar nog belangrijker vinden we dat, nu we de begroting 2018 kennen, we een analyse kunnen maken van 6 jaar milieubeleid onder N-VA bevoegdheid in Zoersel.

Laten we even terugkeren naar de eerste maanden van deze coalitie. Het begin was al veelbelovend. Met de eerste maatregelen op milieugebied zette onze gemeente een stap achteruit i.p.v. vooruit. Enkele subsidies voor maatregelen die het milieu ten goede kwamen zoals een subsidie voor zonneboilers en groendaken moesten eraan geloven. Weg ermee. Subsidies geven we niet meer.

Vanaf 2014 begonnen meer en meer gemeenten de Burgemeestersconvenant te ondertekenen. Groen vroeg er voor het eerst naar op de gemeenteraad van augustus 2014. Toen had onze schepen van milieu er nog niet van gehoord. Toen we er enkele maanden later nog eens naar vroegen, antwoordde de schepen dat 'hij het niet zag zitten'. Ook toen de meeste gemeenten uit de Igean regio gezamenlijk de Burgemeestersconvenant ondertekenden, deed Zoersel niet mee. Onze schepen van milieu zag het nog altijd niet zitten. Uiteindelijk ondertekende onze gemeente toch nog de convenant, dit dankzij onze stedenband met Bohicon. Dat we zo langs de subsidiepot konden passeren, zal er zeker niets mee te maken gehad hebben.

Ondertussen vinden we in de begroting voor 2018 net als de vorige jaren weinig duurzame initiatieven. Voor het nastreven van een duurzaam milieubeleid wordt naar gemeentelijke normen gewoon wat kleingeld voorzien: nog geen 30.000 EUR. Voor een duurzaam energiebeleid wat meer, maar nog altijd een veel te beperkt bedrag: 216.100 EUR. Milieu staat duidelijk niet hoog op de agenda van deze meerderheid.

Dat het goed fout zit met het milieubeleid in Zoersel, bewijst volgend verhaal. Enkele maanden geleden kondigde onze schepen voor milieu fier aan dat Zoersel duurzaam investeert, want het kocht ? wagens op CNG aan. Andere gemeenten kopen elektrische wagens, doen aan autodelen met hun wagenpark of bieden via leasing gratis fietsen aan hun personeel aan als ze met de fiets komen werken. En Zoersel? Wij zijn kei-fier dat we wagens op CNG hebben aangekocht. Goed bezig, mannen.

Of nog een verhaal over het milieubeleid in Zoersel. Enkele weken geleden konden we in de pers lezen dat 19 gemeenten uit de Igean regio, waaronder Malle en Zandhoven, instappen in een groepsaankoop van elektrische fietsen of bakfietsen. Dat al 2.500 mensen hebben laten weten dat ze geïnteresseerd zijn in de groepsaankoop, bewijst dat er een draagvlak voor is. En Zoersel? Wij zijn niet in de groepsaankoop gestapt. Ofwel is het een kwestie van onkunde, ofwel van onwil. Ik durf te veronderstellen dat er geen dommeriken in het schepencollege zitten. Dat wil dus zeggen dat men gewoon niet geïnteresseerd is om deel te nemen aan dergelijke acties. En dat is misschien nog erger dan onkunde.

Onze conclusie is zeer helder. Zoersel heeft deze legislatuur gewoon geen milieubeleid gevoerd.

Onder andere daarom keurt Groen de begroting niet goed.