Een groene pluim voor …. deVeldstraatzoersel

31 Augustus 2014

Een groene pluim voor …. deVeldstraatzoersel

Samen op ecologische wijze groenten en fruit telen en de oogst onder elkaar verdelen. Dat gebeurt in een 'samentuin'. Onze gemeente heeft er één sinds vorig jaar: deVeldstraatzoersel. Groen sprak met Bart en Nick, de bezielers van dit uniek sociaal - ecologisch project in de veldweg naast Veldstraat nr. 79. Maak er zelf kennis mee op 6 september. Een zonnige zomerdag. Tussen de perken met talrijke soorten groenten, allerhande fruitbomen en een wilde bloemenpracht die veel insecten en vlinders aantrekt, vertellen Bart en Nick met een groot enthousiasme over hun paradijstuin: deVeldstraatzoersel.Hoe kwamen jullie op het idee van een samentuin?

Nick: We liepen alle twee al een tijdje te denken over hoe op een ecologische manier aan kleinschalige landbouw te doen. Voor mij was dat omdat ik lokaal gekweekte groenten wilde eten. Bart was vooral bezig rond permacultuur en het project samentuinen van Velt.

Bart: Zo hebben we elkaar gevonden en gingen we op zoek naar een geschikte locatie. Na lang speuren kon ik deze wei kopen. In 2012 begonnen we dan met de aanleg van de percelen. In 2013 richtten we de vzw op en startte ons eerste plantjaar.

Zijn jullie gaan aankloppen voor subsidies?

Nick: Neen. We hebben alles zelf gefinancierd met de bijdragen van leden en giften. Wij vinden dat burgers zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Niet afwachten, maar gewoon doen. We zijn trouwens zelfbedruipend voor onze gewone werking. Alleen voor enkele speciale projecten hebben we subsidies gekregen.

Is het ecologisch aspect belangrijk voor jullie?

Nick: Absoluut. Daar zijn we heel principieel in. We ploegen of spitten de grond niet om, zodat het bodemleven niet verstoord wordt. In onze tuin vind je alleen maar inheemse planten. We zorgen voor een ecosysteem in balans. Pesticiden zal je hier niet vinden. We weten ondertussen dat elke plaag haar natuurlijke vijand heeft.

Bart: En naast het ecologische is het sociale aspect even belangrijk voor ons. Het samen werken, eten, babbelen of genieten in deze prachtige omgeving is ook een essentieel onderdeel van deVeldstraat.

Hoe organiseer je zo'n samentuin?

Nick: Tijdens het seizoen zijn er 3 meewerkdagen per week. Op woensdag, vrijdag en zondag is iedereen hier welkom om mee te werken vanaf 11 uur. Eén van ons is dan steeds hier als aanspreekpunt.

Kan iedereen zo maar komen meewerken?

Bart: Absoluut. Je hoeft zeker geen tuinexpert te zijn en kan zelf kiezen wat je graag doet. Het enige wat je nodig hebt, is veel goesting en de juiste ingesteldheid. Werkdruk kennen we hier niet.

Nick: Wij hadden zelf trouwens ook niet veel voorkennis. Experimenteren hoort er bij. We zijn wel blij dat er ondertussen regelmatig een praktijkbegeleider van Velt langskomt om advies te geven.

Veroorzaakt de verdeling van de oogst geen problemen?

Bart: Tot nu toe helemaal niet. Om te beginnen moet je er al niet van uitgaan dat het een probleem zou opleveren. Hier zal je geen weegschaal of kassa vinden. We verdelen de oogst tussen wie komt meewerken. Niemand maakt misbruik van de situatie.

Hebben jullie nog plannen voor de toekomst?

Bart: Heel wat. Zo willen we een speelterrein voor kinderen ontwerpen met wiglo's. Dat zijn levende tunnels en hutten gemaakt van wilgentenen. De vier groepen die deze zomer met de Grabbelpas naar hier komen, werken daar aan. Dan willen we ook nog een verplaatsbare kippenwoonst in elkaar timmeren en komt er een tweede tunnelserre.

Nick: En we willen aandacht besteden aan vergeten groenten zoals pastinaak, warmoes of snijbiet. Onze volkskeuken, waar we samen koken en eten, kan ook nog verder ontwikkeld worden.

Bart: Onze website hadden we graag interactief gemaakt. Zo kunnen alle leden er recepten op plaatsen.

Onze kennismaking eindigt met een lange rondleiding doorheen de tuin. Het is duidelijk te merken: Bart en Nick zijn fier op wat ze met hulp van vele gelijkgezinden op korte tijd bereikt hebben. Daar hebben ze alle reden toe. DeVeldstraatzoersel is een project met een enorme meerwaarde. Het verdient dan ook zeker een Groene pluim!

DeVeldstraatzoersel organiseert op 6 september haar oogstfeest. Je kan er tussen 13u30 en middernacht kennis maken met dit uniek sociaal ? ecologisch project, genieten van live muziek of smullen van de veldstraatkeuken. Ook op de meewerkdagen op woensdag, vrijdag en zondag is iedereen welkom vanaf 11 uur.

Alle verdere info over het oogstfeest en een lidmaatschap vind je op www.develdstraat.be