Een Troostplek in deelgemeente Halle

20 Maart 2021

Een Troostplek in deelgemeente Halle

Op 7 maart werd de eerste Troostplek van Zoersel officieel geopend op de begraafplaats van Halle in aanwezigheid van burgemeester Liesbeth Verstreken, schepenen Marc De Cordt en Danny Van de Velde, gemeenteraadsvoorzitter Marcel De Vos en een afvaardiging van het bestuur van Ferm Halle.

Corona bracht een hele schok teweeg, ook in onze gemeente. Veel mensen worstelen met gemis, verlies en afscheid. Het sociale leven van velen werd ontwricht. Met dit initiatief krijgt onze lokale gemeenschap een plek om samen troost te vinden en troost te planten. De troostplek is een stille plek in het groen, dichtbij huis. Een plaats waar iedereen verbondenheid in verlies en verdriet kan voelen.
Er staat nu een bord met gedicht van Jan Ducheyne en de gemeente plaatste er een mooie zitbank bij. “Iedereen kan op deze troostplek een bloembol planten want ook het planten schenkt troost. Planten is immers bezig zijn met de toekomst.” Uit de veerkracht van die kleine bloembollen halen we troost en nieuwe energie. Na de verwelkoming door Linda Mulder en mooie woorden door de burgemeester werden de leden van het schepencollege uitgenodigd om een boscyclaam te planten, een teer bolplantje dat elk jaar opkomt met mooi hartvormige blaadjes.
De Troostplek is een gezamenlijk initiatief van Ferm Halle Zoersel en het gemeentebestuur. PlantTroost is een project van Ferm vzw met een breed aanbod aan troost voor iedereen.
Iedereen kan nu de Troostplek bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang.
Foto: Linda Mulder, bestuurslid Groen & lid Ferm Halle bij de opening (foto: Marcel De Vos)