Geen Cyriel Verschaevelaan meer in Zoersel

11 Maart 2020

Geen Cyriel Verschaevelaan meer in Zoersel

Een straat vernoemen naar iemand die wegens collaboratie in de tweede wereldoorlog ter dood veroordeeld werd, lijkt onbegrijpelijk, maar begin jaren ’80 kreeg Zoersel een Cyriel Verschaevelaan. De afgelopen jaren beslisten heel veel gemeenten om deze straatnaam te wijzigen.

De huidige bestuursploeg besloot enkele maanden geleden al om meer uitleg te geven over de persoon Cyriel Verschaeve. Er werden nieuwe straatborden in de Cyriel Verschaevelaan geplaatst met de toelichting dat hij wegens collaboratie ter dood werd veroordeeld.

Moet men de geschiedenis wissen of duiden? Over deze vraag werden al heel wat debatten gevoerd. Groen is verheugd dat inzichten veranderen en Zoersel er uiteindelijk voor kiest om de Cyriel Verschaevelaan een andere naam te geven. Op de gemeenteraad van 18 februari werd het voorstel tot naamswijziging van CD&V mee goedgekeurd door Groen, N-VA en Open Vld. H-eerlijk Zoersel en Vlaams Belang wilden de straatnaam behouden.

De nieuwe naam voor de straat is nog niet gekend. De huidige bestuursploeg stelt voor om in te pikken op de actie ‘Meervrouwopstraat’ geïnitieerd door Sofie Lemaire op Radio 1 en de straat te vernoemen naar een vrouw. Een vrouw die bij voorkeur een band had met Zoersel, zoals de dichteres Alice Nahon of oud burgemeester Trien Van Hemeldonck.

De inwoners van de Cyriel Verschaevelaan zullen door de gemeente vergoed en bijgestaan worden in de administratieve molen die de naamswijziging met zich mee zal brengen.

foto van Groen Zoersel.