Jong Lokaal Kabaal in Zoersel

22 Januari 2021

Jong Lokaal Kabaal in Zoersel

Jongeren op een laagdrempelige manier mee laten denken over klimaatthema’s. Met dit projectvoorstel werd Zoersel samen met de gemeenten Beersel en Hamont-Achel geselecteerd voor subsidies in het kader van de klimaattafels.

De klimaattafels zijn een initiatief van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten op vraag van Vlaams minister Bart Somers. Het projectvoorstel Jong Lokaal Kabaal is één van de negen winnende aanvragen. Het wil jongeren op een laagdrempelige manier laten meedenken rond klimaatthema’s. Ze starten met een escape room rond de SDG’s, de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Daarna volgen nog vier ontmoetingen om over thema’s te praten die hen interesseren.
 

Het is heel belangrijk om de Zoerselse jeugd te betrekken in het klimaatbeleid. Vorig jaar trokken bijna 900 leerlingen van onze basisscholen in een klimaatmars naar het administratief centrum, waar ze onder leiding van de ‘klimaatbende’ hun top-10 van acties aan het gemeentebestuur kwamen afgeven. Dit project richt zich op oudere jongeren, die tot nu toe nog niet werden bereikt. In het voorjaar lanceert de gemeente Jong Lokaal Kabaal via de jeugdverenigingen. Zoersel hoopt veel jongeren met dit project te bereiken. Hun ideeën kunnen gebruikt worden bij de uitvoering van het Zoersels klimaatplan.