Ondermaats theater op gemeenteraad

17 November 2020

Ondermaats theater op gemeenteraad

Dat de Zoerselse gemeenteraden lang duren en heftig verlopen, is ondertussen algemeen bekend. Ellenlange tussenkomsten door raadsleden die vinden dat de tijd die ze aan het woord zijn belangrijker is dan de inhoud, vergezochte amendementen en allerlei verwijten.

De oppositie speelt een belangrijke rol in de gemeenteraad. De vorige legislatuur heeft Groen als oppositiepartij tal van agendapunten op de gemeenteraad gebracht die soms wel en soms niet werden goedgekeurd. Zowel de eigen voorstellen als kritiek op de meerderheidspartijen, wat we toen ook hadden, werden telkens kort en sereen gebracht. En vooral: er werd nooit op de man gespeeld, maar op het beleid.

Deze maand bereikte het niveau van de gemeenteraad een absoluut dieptepunt. Op de gemeenteraad van 24 november werden nagenoeg alle agendapunten met lange tussenkomsten ter discussie gesteld door de oppositiepartijen en onderlinge verwijten gemaakt over beleid in het verleden. De gemeenteraad werd kort na 24 uur in complete chaos afgesloten door de voorzitter op een manier die niet overeenstemde met het huishoudelijk reglement. Sommige partijen hadden hun doel bereikt.

Bij de herneming van de gemeenteraad op 26 november betwistten oppositiepartijen CD&V, Vlaams Belang en H-Eerlijk Zoersel de geldigheid van de vergadering. Vlaams Belang en H-Eerlijk Zoersel eisten het ontslag van de voorzitter. Vervolgens verlieten de oppositiepartijen samen met onafhankelijk schepen Cindy Van Paesschen de digitale gemeenteraad, zodat deze niet meer rechtsgeldig kon vergaderen.
 


Groen heeft, zowel vroeger als oppositiepartij en thans als lid van de meerderheid, steeds op een positieve manier aan politiek gedaan. De huidige afbraakpolitiek in onze gemeente keuren wij daarom ten stelligste af. De Zoerselaar verdient veel beter!