Wat doet onze gemeente voor asielzoekers en vluchtelingen? En wat kan jij doen?
02 Oktober 2015
In augustus had de OCMW-raad van Zoersel het aantal LOI-plaatsen (Lokale Opvanginitiatieven) voor asielzoekers reeds van 24 naar 32 plaatsen gebracht. In september stemde de voltallige raad unaniem voor een verdere uitbreiding met 6 LOI-plaatsen. Hierdoor komt het totaal aantal plaatsen in Zoersel op 38. Bijkomende mogelijkheden worden nog verder onderzocht. U hebt misschien ook al gehoord van het BBB-principe. Een gemeente die asielzoekers opvangt, zorgt voor een Bed (huisvesting) voor de asielzoeker, evenals een Bad (sanitair en medische verzorging) en Brood (voedsel). In feite is er nog een vierde - niet minder belangrijke ? B: Begeleiding van deze asielzoekers. Daarom besliste de raad van september ook het contract van de medewerker die instaat voor de begeleiding van asielzoekers uit te breiden van halftijds naar 4/5de. Zo verzekeren we dat de asielzoekers in onze gemeente de begeleiding krijgen die nodig is. Wat kan u doen? Vluchtelingenwerk, een organisatie die gespecialiseerd is in beleidswerk voor vluchtelingen en asielzoekers, heeft een
lijst opgesteld met mogelijkheden om iets gastvrij te doen voor asielzoekers en vluchtelingen. Hier een kort overzicht:
- Doe een gift
Je kan schenken aan erkende organisaties die bijvoorbeeld vluchtelingen begeleiden of soep verdelen in vluchtelingenkampen.
- Zamel geld in
Zet zelf een actie op om geld in te zamelen voor asielzoekers en vluchtelingen. Bak appeltaarten, brei warme truien, doe een fietstocht en laat je sponsoren per gereden km, ?
- Toon je solidariteit
Bestel hier minstens 10 raambordjes van de 'Gastvrije Gemeente'-campagne. Hang er eentje voor je raam en deel de rest uit aan je buren, je vrienden en familie.
- Help een niet-begeleide minderjarige vluchteling
Je kan een niet-begeleide minderjarige vluchteling als steunfiguur of als voogd ondersteunen. Je vindt meer informatie op de site van Minor-Ndako en op de website van Justitie.
Binnen onze gemeente kan je je ook opgeven bij de 'Schuif mee aan'-actie. Met deze actie nodig je de mensen bij je thuis uit voor een maaltijd. Daardoor leren ze meteen de Belgische keuken, de mensen en hun gebruiken kennen. Meer info bij [email protected].
Als we allemaal een klein steentje bijdragen, kunnen we deze mensen hoop geven op een betere toekomst! Groen gaat, samen met u, voor een realistisch én menselijk asielbeleid.